Lehed

pühapäev, 3. juuli 2016

Kuidas teha salvrätist ilusat käsitööpaberit


Seda projekti võib nimetada "Teeme Youtube õpetuse järgi". Ühes videos õpetab mingi saksa proua kuidas salvrätikust saab teha imelisi käsitööpabereid. Kõik tundus nii imelihtne, et pidi lihtsalt järgi proovima.

Tema õpetus oli veidike poolik ja isegi video mitmel korral vaatamisel ei saanud pihta, miks see salvrätt ei kleepu aluspaberi külge.  Tuli uurima hakata analoogseid õpetusi. Siis selgus ka, et osad olid oma videod otse üles laadinud, nii et need kohad, kus paberid kleepusid teineteise külge harutati hoopis kaadri taga lahti.

Ühesõnaga tuli siiski ise katsetama hakata ja nii proovisin erinevate paberite peale salvräti sulatamist. Lõpuks selgus mitmenda lehe tegemise juures, et kõige parem aluspaber pole mitte koopiapaber, vaid kõige tavalisem pabertapeet. Eriti meeldis, et käsitööpaberi struktuur jäi tänu tapeedile õrnalt krobeline.

Käsitööpaberi jaoks läheb vaja:
- 1 leht küpsetuspaberit
- toidukilet
- aluspaberiks mingit paberit
- salvrätik
- triikraud

Tegin lihtsa video, kus siis triikides tuleb kõige alla panna aluspaber, millele natuke suurem tükk, kui salvrätik, toidukilet. See võib olla kohati topelt ja väikeste kortsudega - need ei sega, sest lõpuks sulab niikuinii kõik ühtlaseks.

Kile peale tuleb lisada salvrätik, mida triikida läbi küpsetuspaberi. Triikraud võiks olla täisvõimsusel ja aurtamisfunktsioon nulli keerata. Kui tundub, et servad ei kleepu hästi kinni, siis vöib üleliigse paberi eemaldamisel servad uuesti üle triikida.

Nagu ma ütlesin, minul õnnestus käsitööpaberi tegemine kõige paremini tapeedil, aga sobib ka akvarellipaber või mingi muu veidike paksem paber.

Käsitööpaberid tulid tõeliselt lahedad ja neid saab edukalt kasutada erinevates paberitööprojektides. Katsetage! :) 




2 kommentaari:

  1. Aitäh õpetamast! Mul hakkas kohe fantaasia tööle!

    VastaKustuta
  2. Nõukaajal tegin niimoodi kangale aplikatsioone. Aga selle paberiversiooni proovin ka.

    VastaKustuta