Lehed

pühapäev, 17. juuli 2016

Kriidivärvid rõõmustavad meisterdajaid


Firma Marabu paiskas turule tuubides kriidivärvid, mis teevad head meelt neile, kes armastavad meisterdada ja asju uuendada. Või vastupidi, tahavad asjadele veelgi vanema välimuse anda. Eestisse hakkas neid värve tooma Vunder Skizze, mille kaudu jõuab see värv ka paljudesse hobikauplustesse.


Kuigi Eestis on saada vähemalt viie erineva firma kriidivärvi, siis Marabu eeliseks on, et need on müügil väiksemas koguses, mis teeb hinna ka suhteliselt vastuvõetavaks. Näiteks maailmakuulsa Annie Sloani üheliitrise värvipurgi hind küündib  30 euroni. Kuigi jah, neid on ka väiksemas pakendis, on siiski tuubis värvi hoidmine ja kasutamine kõige mõnusam.

Mis teeb siis kriidivärvi paremaks kui tavavärvi? Seda on väga mõnus tööle peale kanda ja töödelda. Aluspinda ei pea üldjuhul töötlema ega ette valmistama. Minu õde katsetas, et mis efekt tekib kui musta akrüülvärvi peale kanda valget kriidivärvi ning seda hiljem maha lihvida.

Selleks projektiks soetas puukarbikese taaskasutuspoest. Et kui nässu läheb, siis pole lugu.


Esmalt värviski ta karbi mustaks, kuid pildialuse pinna värvis valgeks. Valge toob ükskõik mis pildi mustripinna tugevalt esile.


Peale põhjalikku kuivamist, kandis ta karbi kaanele eelnevalt parajaks lõigatud pildi. Tema kasutas prinditud pildi peale kandmiseks Marabu siirdemeediumi, millest üsna pea ka uue postituse teen. Pilti võib väga edukalt peale kanda dekupaažhi abil.


Kui pilt on kenasti ära kuivanud, siis tuleb kogu musta värvi pind üle katta valge kriidivärviga. Nüüd tuleb samamoodi nagu mustale värvile anda pisut aega kuivamiseks või siis protsessi kiirendamiseks kasutada fööni.


Nüüd tuleb appi võtta peeneteraline liivapaber ja õrnalt nühkida karbi servadest ning nurkadest valge värv maha.  Kõike seda tuleb teha kerge liigutusega ja alguses pigem vähem kui suure hooga värv maha kratsida.


Lõpetuseks tuleb kriidivärv katta läbipaistva vahaga. Kuna meil seda võtta polnud, siis lakkisime veepõhjalise lakiga. Kriidivärviga värvitud eset tuleb alati katta kaitsevahendiga, sest see on poorne ja imab vett ning mustust endasse. Ja veel. Kui vesi satub vahaga katmata pinnale, siis võib juhtuda, et värv lahustub pinnalt. Seega pidage meeles, et kriidivärvi juurde kuulub alati korralik lõppviimistlus.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar