Lehed

neljapäev, 3. september 2015

Kuhu tasub minna: Väike Vormsi II


Saarel olles oli alguses tükk tegemist, et meelde jätta külanimetused. Vormsil on tugev Rootsi ajalugu, mida on ka tänaseni säilitatud ja nii on paljud külanimed rootsikeelsed, samuti leiab kakskeelseid silte siit ja sealt.


Üle ja ümber ei saa saare ainukesest kõrtsist Krog no 14. Nimi on saanud alguse legendist, mille järgi olid vormsilased väga lõbujanuline rahvas ja saarel oli 13 kõrtsi (krogid) ehk igas külas oma kõrts. Kuna vahepeal võimuvahetusega toimusid saarel suured muutused, siis kaotati kõik kõrtsid ära. Praegune Krog no 14 loodi 2008. aastal.







Minu hinnangul on see sisustuse poolest üks ilusamaid kohti, kus käinud olen. Nii maitsekalt on sobitatud vana ja uus ning palju näeb taaskasutuselemente.


Söögist ma ei hakka rääkima! Maitsmiseks võtsime kahte sorti suppi, mis olid nii toitvad, et kõhu sai täis. Toorjuustukook aga viis keele alla.



Vormsi jaotatakse kaheks osaks. Idapoolsetes külades elasid vanasti kalurid ja vaesem rahvas. Nendeks küladeks on Sviby, Hosby, Söderby, Norrby, Diby ja Rälby. Viimased kolm on ühed paremini säilinud külad saarel. Vormsi kiriku juurest saab minna jõukamale lääneringile, kus elasid laevaomanikud. Siin asuvateks küladeks on Håkabackani, Borrby, Kärrsläti, Saxby, Förby, Fällamas ja Suuremõisa.


Vormsi Püha Olavi kirikut nimetatakse rannarahva kirikuks, kus inimesed saavad palvustel käia. Väidetavalt pidid need rootsikeelsed olema. Kui me sättisime ennast pühapäeva hommikul kirikusse, siis olid seal soomalsed, ilmselt sõpruskogudusest ja palvus toimus soome keeles. Eesti keelt me ei kuulnud.


Kus kindlasti tasub ära käia, on kalmistu, sest sealt leiab maailma suurima rõngasristide kogumi. See on omaette vaatepilt, sest surnuaia vanem, kääpaid täis osa on nendega tihedalt kaetud.

Saar pidi kubisema erinevatest metsloomadest. Kui õhtul läksime loomajahile, et märgata kas metssigu, põtru või ükskkõik keda, siis meie saagiks jäi kahjuks ainult konn ja üks kähkrik. Meie seltskond rohkem kedagi ei trehvanud. See eest nägime järgmisel päeval suurt merikotkast, kes tiirles meie pea kohal. Kuna fototehnika ei ole mul kõige võimsam, üritasin ma siiski lindu jäädvustada. Siiamaani pole mul ühtegi sellist kaadrit!


Kus me eriti ei jõudnudki aega veeta on Rälby poolsaar, sest sellel jalutamiseks tuleb aega võtta, See-eest on seal väike muul ja palju ilusat merd, mida on mõnus jäädvustada.






Vormsile.ee koduleht kirjutab saare tutvustamiseks järgnevat:

Vormsil on palju eriilmelisi maastikuvorme: väikesed järved, rabad, ranna- ja puisniidud, metsad. Lisaks rahulikule ja omaette looduses kulgemise võimalusele on umbes 3000 aastat tagasi merest kerkinud saarel ka mitmeid ajaloolisi vaatamisväärsusi:
  • Maailma suurim rõngasristide kogu.
  • Sviby talumuuseumis saab tutvuda rannarootslaste eluoluga
  • 14. sajandist pärinev Püha Olavi kirik Hullos asuv õigeusu kirik, mis praegu on kahjuks varemetes
  • Suuremõisas asuvad mõisakompleksi ja Hollandi tüüpi tuuliku varemed
  • Vormsi tuletorn ehk Saxby majakas ehitati 1864. aastal. Tuletorni lähistel metsas on osaliselt säilinud ka 20. sajandi algusest pärineva Peeter Suure merekindluse rajatisi.
  • Vormsi keskosas asub Prästvike järv, mille põhjaosas on rohkelt allikaid.
  • Huitbergi paekühm, kus samblavabadel kohtadel on näha kivistisi
  • Eriilmelised rannad, rändrahnud jpm
Praegu on Vormsi eelkõige just puhkekoht, kus tootvat tööstust on väga vähe. Vormsi valla üheks prioriteediks ongi just turismivaldkonna infrastruktuuri arendamine, et pakkuda saare külalistele järjest paremat teenust.



Väike saar - palju põnevat! Sinna ma lähen veelkord! :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar