Lehed

neljapäev, 1. märts 2012

Nagu uus tool

Nägin Eesti Vabariigi aastapäeva paiku ühe oma tuttava Facebookis peolauda, kus lisaks ahvatlevale toidule, olid laual nii ilusad rahvusmustritega salvrätikud. Teadsin tol hetkel, et tahan ka omale selliseid. Infot vahetades selgus, et neid enam poes polnud.

Õnneks pani Inga mõned salvrätikud kõrvale. Igaksjuhuks, kui näeme, siis annab üle. Ja me peagi nägime teineteist, sest Inga korraldas leivaküpsetamise koolituse, millest otsustasin  ka osa võtta. Mitte, et ma olen tubli küpsetaja, vaid tahtsin seda protsessi näha ja seltskonda nautida. Inga juures on alati mõnus!

Käed sügelesid ja mõtted hüppasid peas ringi, teadsin kohe, mida neist teha. Köögis on mul kaks tooli, mille sain ühelt oma kolleegilt. Ta andis kunagi need toolid ära, sest olid koledad ja nõukaaegsed. Ma puhastasin toolid ära, lakkisin uuesti üle ja nad olid päris kenad ning sobisid mu kööki. Nüüd, viis aastat hiljem, hakkas miskipärast seljatugi servadest lahti tulema ja riideid katkuma. Oli vaja kiiresti välja mõelda, kuidas toole remontida.

Kui salvrätti eseme peale kanda, siis on hea kui see on eelnevalt valgeks värvitud, sest siis tuleb muster ilusti esile, tume värv kipub õhukese paberi endasse neelama. Valge värv andis ka eelise pahteldamiseks - kõik katkised kohad sai pahtliga täidetud ja lihvitud.

Enne värvi peale kandmist, määrisin seljatoe krakleelakiga üle, et kuivamisel tekiksid praod värvi sisse ja see annaks vanaaegse tooli efekti. Et valge pind sulanduks tumeda põhivärviga, siis toonisin servasid pruuni värviga.

Peale kuivamist hakkas kõigekõige mõnusam töö - salvräti laki abil peale kandmine.  Üks on kindel, et eelnevalt tuleb võimalikult palju detaile salvrätist välja lõigata, sest siis, kui läheb tööks ehk kinnitamiseks, siis on neid hea võtta ega pea enam aega lõikumisele raiskama.


Kui juba seljatugi sai värske välimuse, siis pidi ka toolipadja kanga välja vahetama. Käisin isegi ekstra kangapoes mingeid lahedaid rahvusstiilis kangaid otsimas aga mitte kui midagi polnud. Isegi mitte ligilähedast ja nii pidingi kodus olemasolevatest materjalides põhja tegema.

Teise tooliga polnudki aega tegeleda. Tegelen nädalavahetusel, sest juba homme, 2.märtsil istuvad Leekpea töötoas meisterdamishuvilised, kellega koos hakkame proovima decoupage´i.

2 kommentaari:

  1. Tere,

    Nii ilus ja maitsekas taaskasutustool!

    Tutvustaksime sinu kaunist kätetööd meelsasti ka oma lugejatele - aga punane kiri bloginurgas suunas järgi küsima - kas ikka võime postitada viite sinu tööle (koos ühe tillukese pildiga) meie käsitööblogi "Tarbetust Tarvilikuks" taaskasutuslehele?

    Tervitustega,

    Leina
    craftwerk.ee

    VastaKustuta
  2. Võite ikka kasutada, kui viide juures. :)

    Ja edu teile ka!

    Leekpea

    VastaKustuta