Lehed

pühapäev, 12. august 2018

Suvi - mosaiigitegemise parim aeg


Juba mõnda aega tagasi tegime Läsnal mosaiiki. Sättisime koolituse suvisele ajale, sest siis on õues mõnus töötada ja sodi mis tekib, on lihtne kokku korjata.

Koolitus toimus kahes osas: esimesel päeval valmistasime materjali, kavandasime ja alustasime kleepimisega. Teisel päeval, kui töö oli kuivanud, vuugitasime vahed täis ning viimistlesime taiese ära.



Materjali ettevalmistamisel tuleb alati meeles pidada, et keraamiline plaat on terav, seega tuleb kasutusele võtta kaitsevahendid. Töötamise aluspind tuleb katta mingi materjaliga, et laialilendavaid kilde oleks hiljem hea kokku korjata. Kindlasti tuleb mõelda enda ohutuse peale, seega - kaitseprillid ette ja kindad kätte!


Mil moel on parem kive purustada, kui just tange pole, on igaühe enda asi. Mina olen harjunud kivi peal haamrikesega plaadi lihtsalt kildudeks lööma. Nii väikesteks tükkideks kui töö nõuab. Suurematel tööde puhul, nagu Läsna naistel oli kaablipoolid, võivad vabalt taustaks olla suuremad tükid.




Kildusid saab töö külge kinnitada, kas plaatimisseguga, aga kui aluspind on puidust, siis sobib selleks ideaalselt ka PVA liim.






Kui liim on nädalakese pärast kuivanud, algab viimistlemine vuugiseguga. Sellest tuleb moodustada hapukooretaoline mass, mida kummist labidakesega plaadivahedesse hõõruda. Aegajalt tuleb liigne mass plaatide pealt ära koristada, et hiljem oleks kergem tööd puhtaks teha.


Lõpetuseks tuleb märja švammiga kogu töö üle käia. Kui töö nõuab, siis teha veelkord vuugiparandused, ääred ilusasti korda teha ja peale vuugipasta kerget kuivamist pehme puuvillalapiga kogu töö läikima lüüa.



Teadmiseks, et mosaiigitööd ei talu vihma ega külma. Kui on soov õues tööd hoida, siis selleks peab valima spetsiaalsest materjalist aluse ja ka keraamilised plaadid, mis on mõeldud õue. Interjööriplaatidelt koorub külma ja vihma tõttu pikapeale glasuuriosa ära.






Kuna ehitustöödest jääb sageli plaate järgi ja on veel suvi, siis tasub proovida mosaiigitehnikat. Kivikeste ladumine mustriks on mõnus ja rahustav. Head katsetamist!


1 kommentaar: