Lehed

reede, 3. aprill 2015

Kuidas mune erineval moel värvida


Lihtne trikk on tänapäeval mune värvida kunst- ehk poevärvidega. Teine traditsiooniline viis, mida ikka väga paljud kasutavad, on sibulakoortega värvimine.


Kirsti rääkis ja näitas Rattakirjas päev enne Suurt Reedet veel igasugu võimalusi kuidas mune kaunistada. Proovisime läbi traditsioonilised võtted, lisaks harjutasime ka kätetööd ja peenemat mustrikunsti..


Minule isiklikult meeldis vahakriitidega kuumale munale maalimine. See tähendab, et munad tuleb enne ära keeta ja siis vahakriitidega muster peale kanda. Mida tummisemad või intensiivsemad kriidid on, seda jõulisem muster ka jääb. Kuna kriit tahab tahenemisaega, siis mina värvisin ainult muna ülemise otsa ära, sest muidu oleks liigutamisel mustri laiali ajanud. Hiljem, kui muna oli jahtunud ja vaha tahenenud, siis valge pinna katmiseks pistsin sinisesse tabletivette. Nii lahe muna jäi!


Munade teipimisest pole ma ka varem kuulnud. Tavalisest maalriteibist tuli välja lõigata kas kujundid, triibud spiraalid või mida iganes. Need tuli munale asetada ja siis jälle värvilisest tabletiveest läbi.




Eks see munade värvimine olegi loominguline kunst - sageli ei tea, mis üllatus sind ootab kui näiteks muna suka seest välja võtad. Kas sibulakoori sai piisavalt, kuidas marjad või lehed mustri peale vajutasid, kas pael andis värvi jne. Seda kõike peab proovima ja praegu ongi hea aeg seda koos perega teha. Ja siis koks puruks! :)

Ilusaid pühi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar