Lehed

neljapäev, 21. august 2014

Ilus maja mere ääres


Külastasime oma tuttavaid, kes elavad mere ääres. Ilus on vaadata elamist, kuhu pererahvas panustab oma hinge ja teeb kõik selleks, et oleks kaunis ning hubane. Ei saa mainimata jätte, et ka külalistel on põnev sellises kohas käia, kus silm haakub kihvtide asjade külge.

Kaks toredat inimest, Sveta ja Dima, soetasid omale suvilakarbi peaaegu mere äärde umbes neli aastat tagasi. Nagu ikka, tuli tööd ja vaeva näha, et tühjast elamisest saaks teine kodu, kuhu igal võimalikul hetkel tulla.


Sveta, kes ise väidab, end käsitööalal tagasihoidlik olevat, ei lase ka kätel rippes olla. Terrassidel näeb suuri lillepotte, mis mosaiigiga kaetud. Viimane töö on tal mereteemaline. Näha, et mustris olevad punased kivid on kaasa haaratud kusagilt Ida-Virumaa rannikult.


Mosaiiki näeb ka toas. WC-s seinal vonkleb laineharjaline plaadirida.


Meri heiskab aeg-ajalt põnevaid asju välja ja kui fantaasiat jätkub, siis saab alati neist miskit teha. Mereandide korjamine ja neist midagi valmistamine on Dimale eriti meelepärane.


Lisaks kööginurgas kaunistusena seisvale aerule, võib näha kahte meisterdatud laelampi, mis kombineerituna vanade köögitarvikutega, moodustavad täiesti omanäolisi valgusallikaid. Eriti oskuslikult on ära kasutatud ühes lastaaias mahakantud köögikulpe - nüüd need on viikingilaeva detailid.



Mereteema on kõikjal toas. Kuna pererahvas on sagedasti kodust ära, siis koduloomi pidada ei saa. Svetat see aga ei heiduta, sest ühe akna vahele oli ta teinud oma akvaariumi - õhus rippus vitraažist kala ja aknapõhjas võis näha merekarbikestest ja muudest mereteemalistest asjakestest tehtud merepõhja.


Dimal on kuldsed käed, sest oma väikses töökojas valmistab ta mööblit. Tema jaoks on kerge kokku panna puitplaatidest mööblit, nagu seda on esikus.

 

Väljakutse oli aga männipuust külalistevoodi ehitamine. See eeldas läbimõtlemist ja lõpptulemuse kindlat ettekujutamist. Aga voodi tuli tõeliselt lahe.


Mina armusin ära kahte punutud korvi. Sügisel, kui õhtud pikemad ja aega rohkem, tahan kindlasti katsetada paberkorvide punumist. Ükskord vaatasin nende valmistamise videot, aga ilmselt ei olnud meister kõige korralikum ja töö oli suhteliselt robustne. Need kaks asja - kommi - ja leivavaagen, mis kaunistasid köögilauda, olid tõeliselt oskuslikult ja väga peenelt meisterdatud.



Ilus on käia ilusas kohas, see annab inspiratsiooni ja loob väga meeldiva tunde. Svetale ja Dimale soovin aga  edu ja loovust ning aja maha võtmist kodu jaoks. Nende kodu areneb kogu aeg ja tean, et järgmisel aastal ootavad mind ees uued põnevad avastamised.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar