Lehed

pühapäev, 22. detsember 2013

Savist vormub keraamika




 Haljala lasteaia loovustoas võis kolmapäeviti ja pühapäeviti näha hulk naisi, kes käised üleskeeratuna hoogsalt savi rullisid. Tegemist oli keraamikaringiga, kus 15 naisele oli oma teadmisi ja oskusi tulnud jagama Merli Tammemägi Ubja külaseltsist. Ta on aastaid valmistanud keraamikaesemeid ja seega oskab väga erinevates tehnikates vormida savist ilusaid keraamikaesemeid.


Kõik keraamikatöös algajad naised õppisid programmi alusel keraamikavalmistamise põhilisi võtteid. Näiteks koolituse esimesel päeval oli kõigil võimalus valmistada taimemustriline vaagen või taldrik. Sama tehnika abil, kus lahtirullitud savile luuakse mustreid, sai kasutada ka pitskeraamikavõtteid. Kodus vedeleb paljudel heegelpitse, millele tänapäeval rakendust ei leita. Pitsid on aga ideaalne abivahend savitöödel, sest selle abil saab pehmesse savisse rullides luua imeliselt kauneid mustreid. 



Teisel päeval õpiti ümarate vormide loomist ehk kuidas teha kruusi, potti, topsi vms. Materjali kokku ei hoitud ja tagasihoidlike kohvi- või teekruuside asemel valmisid suured jooginõud, mis andsid lausa kannu mõõdu välja. 

 
Kolmandal koolituspäeval kasutati punumis- ja ribatehnikat, kus käsitsi voolitud „ussi“ abil vormiti mingi anum.


Kuna tulemas on jõulud, siis mis saab olla ilusam ja kodulähedasem kui isetehtud keraamilised kuuseehted. Neid sai valmistada põhitöödest järgi jäänud savitükikest ja nii valmis neid nagu vabrikus sooje saiu. Samuti sai omale valmistada toekat keraamilist sussi päkapikkude nänni jaoks.



Peale kuivamist kulus terve päev viimistlemisele, kus liivapaberiga lihviti viimanegi konarus. Põnevate glasuurvärvidega rõhutati esemete tekstuurpindasid - tulemust ei osanud tol hetkel keegi ette aimatagi, kuid kindel on see, et ilus glasuurvärv üldiselt pettumust ei valmista.


Haljala Kultuuriseltsi esinaine Riina Must ütles, et kevadel tehti projektitaotlus, mille eesmärk oli kultuuriseltsi ruumide kasutusvõimaluste laiendamine. Taotlus rahuldati ja selle käigus korrastati ruume, renoveeriti ja „kobestati“ vana mööblit, samuti osteti potikeder. „Tulevikus saavad soovijad juhendaja käe all keraamikat teha ning potikeder on väga oluline vahend savitöös,“ ütles Riina.


Riina ongi Haljala Kultuuriseltsi hing – tema organiseerib ja vaatab, et kõik on nii nagu peab. Kui keraamikaõpilased lõpetasid oma töödega, siis Riina jaoks oli veel suur töö eest. Tema kontrollis, et tööde põhjad oleks puhtad, seejärel ladus glasuuritud tööd kiht-kihi haaval põletamiseks ahju. Ja niimoodi mitmeid kordi, sest valmis ikka päris suur hulk töid. 


 Tänutäheks osutatud hoole eest peeti teda meeles jõulukingitusega.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar