Lehed

pühapäev, 19. juuli 2015

15 vaadet suletud Rägavere mõisale

Möödunud aastal täitus 15 aastat kunagise kuulsa Rägavere kultuurimõisa müümisest erakätesse. Alates aastast 1999 on seal toimetanud ameeriklane Morgan Hammerbeck, kes kasvatab seal Lääne-Virumaa suurimat lambakarja. Kuna mõis on eraomandis ja koduks inimestele, siis pole see enam kõigile külastajatele avatud.

Täna toimus üle-eestiline avatud talude päev, kus ligi 150 talu ja põllumajandusettevõtte uksed olid avatud. Selle päeva raames avati ka mõisa väravad ja lõpuks sai piiluda mõisahoonesse, mille maitsekasse renoveerimisse on aastate jooksul mõisahärra väga palju investeerinud.

Kuigi suurem osa mõisaruumidest oli suletud, siis külalisteruumidesse said kõik pilgu heita. 


Mõis tegeleb peamiselt lambakasvatusega ja kõik, mis tootmisest saab, läheb käiku. Mõisas oli suur valik lambanahast väga ilusaid ja kvaliteetseid tooteid. Täitus ka minu üks soov - sain lõpuks omale magamistuppa lambanahast põrandavaiba. Kuna müüjaks oli köösner ise, siis arvas ta, et nahka peab ühest servast kohendama ja meie silme all tegi ta tugevdusõmbluse. Seega, nägime ka nahaõmblusateljeed ja kuidas töötavad nahaõmblusmasinad.
 
Mõisa seintel on igal pool kunsti. Ka karjakoer, kes maja ees üsna ükskõikselt ja stoilise rahuga külalisi vaatas, oli jäädvustatud maalile.
Mõisa külastust loengi päeva eredamaks elamuseks, sest sai nautida palju ilu ja ära mekitud lambalihasupp oli oivaline.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar