Lehed

laupäev, 14. mai 2011

Meeldiv lugeda lapse saavutuste kohta

Tänases, 14.mai Virumaa Teatajas oli esile toodud ja antud minu vanema lapse maali kohta positiivne arvustus:)



90 kunstiõpilaste tabatud rõõmsalt värvikad imed
14.05.2011 00:00
Ain Seeblum

Rakvere teater jätkab meeldivat kunstinäituste traditsiooni tähelepanuväärse ja ülla žestiga - kunstiloomingut näitavad tantsu- ja kunstikooli Athena 90 kunstiõpilast.

Tantsu- ja kunstikooli Athena kevadnäituse “Sammuke edasi” väljapanek on väga mitmekesine, rõõmsalt värvikas ja üllatab laste fantaasiaküllaste väljendusviiside poolest. Rõõmsat avatust ja reibast tegutsemislusti on tunda kõikidest piltidest - alates kõige nooremast, viieaastasest Viktoria Tiidemaast siiralt helge suveunistuse pildiga, kuni 18aastaste noorteni, kes söakalt julgeis eneseväljendustes ja optimistlikus pealehakkamises seavad sihte algavaks iseseisvaks elurännuteeks.

Oli rõõm laste kunstinäitust uudistada ja igast pildist miskit meeldivat avastada.
Kõige pisemad piltide autorid rõõmustavad südantsoojendava sundimatu vesteõhinaga. Väga veenvalt mõjus Maria Suumanni (7) maalitud sitikas - pilt ongi tervenisti täis ühteainumat suurt sitikat, kes seal pildil väga usutavalt paljusid pisikesi jalgu ägedalt liigutab. Väga usutav on ka sagin Markus Roosti (7) joonistatud linnupesa ümber. Paula Johanna Susi (7) monokroom­ne tüdruku portree üllatas helgelt rõõmsa meeleoluga. Laura Dagmar Maasing (8) on aga hästi tabavalt kujutanud hoopis TVst nähtut - Lady Gagat glamuuri­särases etteastes “Bad Romance”.

Natuke suuremate laste seas torkavad huvitavate akva­rellidega silma Diana Dunets (9) - nõrutusvõttega loodud dekoratiivselt efektne mustripilt - ja Johanna Rannu (10) - kaunis sulandustehnikas maalitud lillepilt. Toredasti on õnnestunud ka Killu Marie Kelli (12) akvarellmaalike, mis kujutab tigu.

Laheda seiklusvaimuga, ener­gilise süžeega pildid on joo­nistanud Magnus Mänd (10) - animistlike tegelaskujudega T-särgi ideekavand “Koala World” - ja Kärt Kraus (12) - pilt hoogsast ratsusõidust mitmeplaanilisel maastikul.
Kristin Kajar (11) ja Teini Piibemaa (13) on kumbki maalinud väga head õrnatundelised portreed. Aga poisid ei joonista sugugi ainult seiklusliku süžeega pilte. Evert-Dan Jüsma (11) on maalinud guaššidega fovistlikult kirka ja efektse pildi tulbiõitest, Hendrik Eerikson (13) samas tehnikas oskarkallislikult dekoratiivse, erakordselt maitseka merevaate päikeseloojanguga, Oliver Haav (12) aga loodusteemalise, veenvalt elutruu pildi kevadlõhnu nuhutavast jänesest ja Marko Laasberg (14) joonistanud modernse graafilise disainina nimelogo.
Üllatajaid on veel tüdrukutegi hulgas: Birgit Ahse (13) guašitehnikas väga hea lüüriline pilt sügiselõpust, kus üksik puu on kaotamas viimseid lehti, Helle Hämarsalu (13) aga on teinud erakordselt usutava pastellnatüürmordi rohelise õunaga.

Athena kooli vanemate kunstiõpilaste hulgas on samuti huvitavaid autoreid. Noore inimese eksistentsiaalsete mõtisklustena on väga hea hariliku grafiitpliiatsi joonistuse teinud Jüri Mägi. Huvitav on, et koopiažanri kunstiõppeülesannet täitma asudes on ta andekalt sulandanud ka omaenda mõttedetailid tehtavasse töösse, ilma et see koopia üldmuljest esmapilgul üldse märgatav oleks.
Teine hästi õnnestunud ja põnev tulemus on Kristin Põdralt (17), kes pliiat­sijoonistusena tehtud portrees on kasutanud mo­del­li tavatut ja raskelt taba­tavat poosi. Hariliku pliiatsiga joonistatud natüürmortide puhul eristus vermeer­delft­likult tõetruu vormi ja valguse-varju terase tabamisoskusega Karin Laus (18) oma tööga.

Õlimaalitehnikas tõusevad esile kaks andekat neidu: Marianne Aruste (17) ja Maria Emma Rist (16). Marianne Aruste maalis on peidus sümbolistlikku sõnumit, edvard­munchilikku ehtkunstilist loomingulist mõttelendu.

Enim muljet avaldas mulle Maria Emma Risti pilt talveöisest külmast lumesäbusest sinetusest vastuvaatava kolmesilmse kassiga, kes just kuusirbi nahka pannud. Sellest andekast maalikesest tulvab kammitsematut ausat muinasjutulisust – niisugust fantaasiaküllast mõttelendu püüab elukestvalt iseendas tabada iga küps kunstnik ... ja selle tabamise ime ongi kunstiloome müsteerium.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar