Lehed

pühapäev, 13. detsember 2015

Talvine portselanimaal



Rattakirjas harjutasime kuu alguses portselanimaali. Ikka seda ehtsat ja õiget, mille värvi tuleb segada õliga ja mida peab põletama ahjus.


Õpetama tuli meid Tiiu Tagamets, kes on tuntud oma imeliste maalide ja väga ilusa käekirja poolest. Kaasas oli tal laias valikus erinevates tehnikates näidistöid.


Keraamikamaal pole mitte ainult maalimine, värvi saab kanda ka švammi või mõne muu vahendi abil keraamilistele nõudele. Seega erinevaid tehnikaid kasutades on nende värvide käsitlemine jõukohane ka algajatele, kel puudub maalimisoskus.


Kuna keraamikavärve põletatakse ahjus, siis on kindel, et esemega ei juhtu hiljem midagi - kannatab edukalt masinpesu ja peab vastu ka lauanõude hõõrdumisele. Puuduseks on seevastu eseme valmistamisele kuluv aeg.


Näiteks ei tea iial, kuidas värv põleb ahjus ära ja seega peab arvestama parandustöödega. Kuigi ma teadsin, et punane värv on üsna kapriisne ja kipub sageli peale põletamist pruuniks muutuma, siis täpselt nii oligi.


Taldrik, mille peal harjutasin kätt, enam parandustöid ei vajanudki, sest see põles ahjus lihtsalt katki. Miks see nii juhtus, sellele ei osanud ka juhendaja seletust anda. Tavaliselt juhtub see nii, kui proovida joonistada kasutatud esemetele, mis on väikeseid põrutusi saanud.

Lõpptulemusena tulid tööd ilusad ja värvikirevad ning kindlasti teenivad veel pikka aega oma omanikku.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar