Lehed

kolmapäev, 25. november 2015

Kollane kolmapäev




Kollane päev on täna sellepärast, et on kolmapäev. Kolmapäev on keskmine päev tööpäevade jadas, ja valgusfoori keskmine tuli on ka kollane. Kohe on reede ja tuju hea.

Kollane on värviringi heledaim ja säravaim värv. Veelgi enam – kollane on kõige õnnelikum värv – värske, soe ja lõbus. Kuuldavasti tähistab kollane päris mitmeid asju: see värv sümboliseerib energiat, rõõmu, õnne, kulda, optimismi. Loomulikult ka päikest ja üllataval kombel ka inspiratsiooni.

Kollane hoiab võnget, mida tekitab sisemine joondamine sellega, mis toob heaolutunde. S.o. seisundiga, kus meie teod joonduvad meie kõrgeimate ideaalidega. Mõned nimetavad seda vaimseks tervikuks, mis hõlmab vaba tahet ja avanemist lubamisele. Kollane värv aitab säilitada elujanu. Kui kollane värv hakkab vähenema, on kahanenud inimese eluisu.

Ideesahver kirjutab, et nii nagu päike kogu ruumi oma säraga üle kallab, tehes tuju heaks ja tõstes teotahet, mõjub meile ka kollane värv. Meeleolu paraneb, mõttetegevus elavneb, inimesed on altimad suhtlema. Kuid kui pikemat aega kollases ruumis viibida, nõrgeneb keskendusvõime. Sooja kollast värvi on ehk otstarbekas kasutada rohkem põhjapoolsetes ruumides, kus loomulikku valgust napib ja see vähenegi on külmatooniline. Tänu kollasele saame ruumi temperatuuri näiliselt tõsta ning luua illusiooni päikesepaistest.

Lõunapoolsetes, tugeva sooja valgusega ruumides võib kollane mõjuda liiga erksalt ja intensiivselt, siin peaks piirduma kahvatumate toonidega või siis kasutama tugevat kollast väheses koguses. Samas – hämaras keldrikorteris või suurte puude varju all ei anna ükski muu värv rohkem sära kui ergas kollane. Kollane elavdab mis tahes ruumi, olgu ta seal heleda väikese sidruni kujul või täitku oma päikesepaistega tervet seinapinda.

Naturaalpuidust kollaka varjundiga põrand justkui avardab ja soojendab ruumi, eriti kui võrrelda  näiteks külmatoonilise valge õliga töödeldud puitpõranda või hallika laminaadiga. Kollane aitab massiivseid esemeid õhulisemaks ja kergemaks muuta. Samas ei tasuks originaalset tumedast puidust massiivset puhvetkappi hakata kollaseks võõpama – seda, mida üle värvida, leiab pigem uuema aja mööblitükkide hulgast. Kollasega võib kujundada ka köögimööbli või kasutada seda köögitekstiili ja keraamika hulgas.

Ka väikese ja pimeda vannitoa dekoreerimisel kaasneb kollasega valgust ja õhulisust. Siiski – tooni peaks hoolega valima, sest väga tugev kollane toob pinna optiliselt lähemale. Suures vannitoas on ka mängumaa suurem ja näiteks valgel foonil võib kollase aktsendina sisse tuua üksiku üleelusuuruses päevalille. 

Kui värvida säravkollaseks näiteks hommikupäikeses kümblev sein, kallab see oma säraga üle ka teised seinad, millele tegelikult otsene valgus ei langegi. Nii väldime liigselt kollast ja pealetükkivat interjööri, kuid kasutame siiski ära kollase värvi positiivsed omadused.

Hästi mõjub, kui näiteks külmtoonides fooniga ruumi lisada mõned kollased mööblitükid – üldjuhul siis kas diivan või tugitool. Need annavad pisut särtsu ja pehmendavad külma põhitooni kalki muljet. Kas need on päris säravkollased, kahvatukollased või pisut sinepise alatooniga, sõltub juba kasutaja värvieelistustest ja muust interjöörist.

Hästi meeldiva ja soojana mõjub värviskeem, kus kollasega kombinatsioonis leiab valget, hallikas- või kollakasbeeži, kreemikaid ja kahvatupunaseid toone. Need üksteisesse sulanduvad ja suursugused toonid loovad interjööri, mis tundub luksuslik, toonide üleminekud on sujuvad ja loomulikud ning üldine tonaalsus kordub ka mööbliesemetes ja sisustustekstiilides. Ruum tundub avar ja valgusküllane.

Teine äärmus on panustada kontrastidele ja kombineerida kollasega tugevaid toone: kollane ja tumesinine, kollane ja laimiroheline, kollane ja krellroosa. Erksate kontrastide juures tasuks siiski kasutada kohati tasakaalustavaid toone nagu valget, halli või kahvaturohelist. Eriti hästi sobivad erksad värviskeemid lastetuppa, kuid tasub siiski silmas pidada, et ka laps vajab lõõgastumist ja puhkust – seega liiga kontrastne tasakaalustamata värvidega tuba võib ka last pikapeale häirima hakata.

Kes aga kollast seinale ja põrandale mänglema lasta ei raatsi, võiks hankida mõned kollased linikud ja toidunõud ning kaunistada vaasid kollaste lilleõitega. Nii tundub ka Eestimaa vihmane sügis pisut päikeselisem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar