Lehed

teisipäev, 21. juuni 2016

Kuidas kanda prinditud pilti esemele?


Ideaalne võimalus selleks on kas fotomeedium, siirdemeedium või fototransfeer, see on üks ja sama. Kui mina tellisin seda vahendit kevadel veel välismaalt, sest meil sellist polnud saada, siis nüüd jõudis Saksa firma Marabu siirdemeedium Chalky-Chic ka meie hobikaupu müüvatesse kauplustesse.
 

Foto ülekandmiseks puidule läheb vaja:
- puidust eset (kandik, puulaud või mõni muu ese)
- laserprinteriga prinditud pilti
- valget akrüülvärvi
- veekindlat lakki
- pintslit
- veenõu
- liivapaberit


Mina kaunistasin kahe-kohvitassi-kandiku, lisaks kaks puidust alust, mis käib tasside alla.

Esmalt tuleb kandik valge akrüülvärviga ära värvida. Värvi saab peale kanda ka švammiga, millega saab tupsutades isegi ühtlasema aluspinna. Kuna praegu on soe, siis värv kuivab kiiresti, kuid fööniga saab kaasa aidata, et kuivamine veelgi kiiremini toimuks.

Pildid, mida selles töös kasutada sobib, on ainult laserprinteriga prinditud. Nii ütleb ka fototransfeeri kasutusjuhend. Proovisin tindiprinteri pilti ja ütlen, et sellega tõesti ei õnnestunud - pilt läks laiali ja ei jäänud üldse kirgas.


Kes kasutab kirjadega pilte, siis tuleb meeles pidada, et foto või pilt peab olema peegelpildis.

Kui pilt on vastavalt soovile välja lõigatud, siis tuleb meediumiga katta puidust aluspind...


... ja foto.


Seejärel panna foto "nägu" alaspildi kandikule. Nüüd tuleb pilt siledaks hõõruda, et ei jääks õhumulle. Siinkohal on väga oluline, et üleliigne fototransfeer ei satuks pealispinna peale, isegi mitte servades. Kõik mis üle jääb, tuleb ettevaatlikult ära pühkida. Kui vahend on sattunud prinditud paberi pealispinnale, siis peale kuivamist moodustab see kileja kihi ja seda pole võimalik hiljem maha hõõruda.

Peale vahendi korralikku kuivamist (fööniga kaasa aidates on töö hiljemalt 10 min kuiv), algab üleliigse paberi maha hõõrumine.


Töö tuleb kasta kergelt märjaks või pihustipudelist vett piserdada. Märkate, kuidas paber läheb märjaks ja õrna sõrmeliigutusega tuleb kõik kihid maha rullida. See töö võib-olla tundub lõputu, kuid mida paremini saate paberi eemaldatud, seda ilusam pilt tuleb lõpuks paberikihi alt välja.


Kui tundub, et pilt on tuhm, siis pole vaja muretseda, sest viimislemisel toob lakk pildi kirkad värvid esile.


Nüüd vaja teha veel mõned värviparandused ja kes tahab tööle kulunud muljet anda, see võib liivapaberiga servad kergelt üle käia.



Lõpetuseks ongi vaja töö lakkida, esiteks tuleb siis pilt esile ja teiseks kaitseb see kogu tööd niiskuse eest ja seda on hiljem hõlbus puhastada.









1 kommentaar:

  1. Väga vahva tegemine! Hea teada, et abivahendid on meil nüüd müügil.

    VastaKustuta