Lehed

esmaspäev, 1. juuli 2013

Suvine keraamikategu: moonikupar


Ilm soosib igatepidi mõnusat ajaveetmist õues. Kui kamp on koos, siis võib näiteks saviga tegeleda. Õde, kes on kibekäpp keraamika valmistamisel, tegi kiirkursuse ümarate vormide voolimisel. Näidiseks oli moonikupar, mis hiljem glasuurides saab pista pulga otsa ja leiab iluotstarvet (näiteks suviste õuevaasides).


Ümara asja saamiseks on vaja vormi, sobib poodides olevad vahtplastist pallikesed, mis tuleb poolitada. Sukapüksid on soovitav vormile peale tõmmata, sest siis on kindel, et savi ei kleepu pallikeste külge.



Paberist šablooni abil välja lõigatud ketas sätitakse palli pooliku peale ja servast ülejäänud lõigatakse ära. Poolt tundi savi tahenemist ja võib poolikuid omavahel ühendama hakata. Nagu ikka savi ühendamisel, tehakse esmalt servadesse sälked ja seejärel möksitakse üle savi liimseguga.





Nüüd hakkab kõige õrnem osa. Pehme saviga täidetakse ja silutakse liitekoht. 


Muljumisjälgede peitmiseks ja täiusliku tasapinna saamiseks tuleb kogu pallike üle kloppida. Parim selleks on   muidugi puidust labidas, kuid nagu näha oli, saab selle töö edukalt ka laia joonlauaga ära aetud.


Moonikupra ülemise osa tegemiseks tuleb lõigata paraja suurusega rattake, väheke muljuda see loomupärasemaks ja siis vedada sinna sisse jooned, siis jääb nagu päris.


Lõpetuseks tuleb ka kuprale vedada süvendid, seejärel tuleb jälle peapeale ja õisiku tagumisele poolele sälgud ning liimiseguga siis omavahel kinnitada.


Kamba peale valminud tööd ootavad nüüd põletamist ja seejärel saab juba asuda glasuurima.


3 kommentaari:

  1. Tere :)
    See on imetore postitus ümarvormide kohta.
    Olen ka ise vormide peal tegemist katsetanud, kuid tegu on olnud ikka "kuskilt otsast lahtise" esemega. Kui tohib, siis ma küsin, kas selline ümarvorm läks ahju täiesti kinnisena või on kuskil ikka sees üks väike auguke, et ta ahjus katki ei läheks?
    Olen keraamika osas suurel määral iseõppija-katsetaja ja seetõttu on väga tore, kui keegi lausa sellise põhjaliku juhendi ära toob.

    Aitäh ja nutikaid ideid edaspidiseks.

    Helena

    VastaKustuta
  2. igal sellel ümarvormil on auguke põhjas, ikka selleks et kuivamisel oleks mänguruumi. olen ise ka alles algaja aga õde on juba nii kõva tegija,et saab kõigega hakkama. õppis ka ise, aastaid, nüüd õpetab teisi. kahju, et nii kaugel on, sest meie keraamikakursustel sageli käkerdatakse...

    VastaKustuta
  3. Aitäh, mu kesised teadmised said õnneks kinnitust :)

    VastaKustuta