Lehed

reede, 19. juuli 2013

Unenäopüüdja - kaitsja halbade unenägude eest


 
Indiaanlaste legendi järgi kasutatakse unenäopüüdjat kõikide heade ja halbade unenägude tabamiseks. Halvad jäävad kinni võrku hommikuvalguseni, mil nad ära põlevad. Head unenäod teavad teed unenäopüüdja keskel asuvasse auku, mille kaudu nad sulgedesse valguvad, et siis mõnel teisel ööl jälle tagasi tulla.
Dreamcatcher ehk unenäopüüdja on indiaani rahvuslik amulett. Enamikes indiaani traditsioonides on unenäod ja nägemused väga tähendusrikkad ning osutunud indiaanlaste jaoks valgete sissetungi vastu võideldes väga olulisteks. Unenägusid peetakse vaimuväe allikaks, millest võib koguda tarkust ning mis aitavad ette näha tulevikku.
Indiaani Ojibway (Chippewa) hõimus peeti unenägusid koguni nii oluliseks, et lapsele anti nimi alles pärast seda, kui hõimu "nimepanija" sai unes nägemuse lapsele pandava nime kohta. "Nimepanija" kinkis lapsele nõiduse kudumi, mis nägi välja nagu ämblikuvõrk ning pidi kaitsma beebi unenägusid.
 
Ameerika etnograaf Frances Densmore kirjutab oma raamatus "Chippewa Toll": "Isegi imikud olid varustatud kaitsva võluga, kui nende aseme kohale riputati maagiline ämblikuvõrk, mis oli tehtud 3,5 tollise läbimõõduga pajuokstest ning värvitud punaseks. Kiudainena kasutati taimi või kõõluseid. Võrk pidi püüdma õhust kinni ükskõik millise negatiivse jõu ning kaitsma last luupainajate eest."
Legendi järgi jäävad halvad unenäod võrku kinni, kuni hommikused päikesekiired nad aurustavad. Head unenäod aga libisevad läbi võrgu, mööda sulgi magajani. Unenäopüüdjat nimetatakse ka unistuste püüdjaks, sest väidetavalt ta mitte ainult ei kaitse meid halbade unenägude ja luupainajate eest, vaid aitab meil oma unesid ka paremini mõista ja meeles pidada.
Kui unenäopüüdja enam ei toimi, aseta ta hommikuste päikesekiirte kätte, see laeb temasse taas head energiat. Kui aga unenäod muutuvad liiga aktiivseks või tunned vajadust teha neist pausi, aseta unenäopüüdja horisontaalsele pinnale, see muudab ta passiivseks, kuni oled valmis ta jälle üles riputama.
allikas: Internet
 
Kuidas valmistada unenäopüüdjat?
Vahendid: pajuoksad (metallrõngad), tugevamat paela/niiti, nuga, käärid, helmeid, sulgi, naharibasid, liimi.
Painuta paju või sarapuuoks ringiks, otsad kinnita tugeva nööri või traadiga. Seejärel kata kogu ring lõnga või nööriga. Ringi keskele punu maagiline ämblikuvõrk, mis on üheksast kohast rõnga külge kinnitatud.
Iidsel ajal kinnitati unenäopüüdja keskele sulg, mis tähendab hinge/õhku. Praegu ehitakse unenäopüüdja keset pärli või auguga kiviga, hästi sobivad ka pihlakamarjad. Mida looduslikum materjal, seda parem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar