Lehed

pühapäev, 29. jaanuar 2012

Küünalde valmistamine

Täna võtsin end kokku, et ära kasutada jõuludest järelejäänud küünlajuppe. Olin osad küünlad juba jogurtitopsikusse sulatanud, osad jupid vedelesid eraldi. Tahtsin ära proovida küünalde valamise.

Õpetusi ja ilusaid pilte on internetis tohutult, kuid leian, et ilus küünal valmib siiski kogemuste najal. Kuidas valminud küünlad põlevad ja kui kaua vastu peavad, selgub hiljem. Kuid olen kindel, et järgmine kord olen targem ega mässa nii palju.

Ükspäev kogusin oma mägimännilt käbid valmis. Tahtsin neid kuidagi küünla sisse kombineerida. Kõik isegi õnnestus, kuid selgus, et käbisid ei jäänud piisavalt näha. Kindlasti polnud vorm just see õige. Pean seda veel kusagilt uurima, kuidas taimeosasid valada vahasse nii, et need paistma jääksid.

Teine variant, mida järgi proovisin oli koos jääkuubikutega vaha valamine. Ilmselt oli jääd liiga vähe, sest küünal ei jäänud piisavalt õhuline. Aga sellegipoolest tuli see huvitav.

Ilusad klaasid on Air Wick´i lõhnaküünaldel, mida olen kõik alles hoidnud. Ülejäänud vaha saigi lihtsalt klaasidesse valatud.


Tahiga ma ei näinud nii palju vaeva kui mõnedes õpetustes oli. Mina kinnitasin vaha tahenemiseni tahi kahvli vahele. See süsteem töötas väga hästi.

Mõnigaid nippe küünalde valmistamisel:
Sulata küünlajäägid või uus vaha veevannil (plekknõu keeva veega potti) temperatuurini 80 kraadi (sojavaha 65 kraadi). Ära kasuta sulatamiseks mikrolaineahju ega praeahju. Vala nii palju vaha vormi kui kõrget küünalt soovid. Liiga kitsas või õhuke klaas võib küünla põlemisel puruneda, seega eelista morsi või viskiklaase. Et küünal lahedalt vormist välja tuleks, võiks seda eelnevalt õlitada.



1 kommentaar:

  1. Väga hea mõte! Jõulud ju tulemas ja vanu küünlajuppe ikka sahtlis vedeleb.

    VastaKustuta