Lehed

pühapäev, 8. jaanuar 2012

Lilledega vildist sall / Felt Flower Scarf

Aasta algus on läinud loiult, kuid reedel leidsin sotsiaalmeediast ühelt leheküljelt imekena idee - vilditud kangast salli meisterdamise. Kuna selle idee korral saab asju taaskasutada, siis mulle sobis ja seda enam, et sall on tõesti kena.
Mul oligi ootel üks vana, kuid päris kenast kangast jakk.Harutasin esmalt jaki tükkideks.
Soovitan alati rõivad lahti harutada, sest siis on parem detaile välja lõigata.

Salli aluseks lõikasin välja kaks 55 cm pikkust ja umbes 7 cm laiust riba. Pikkust võib alguses rohkem olla, sest hiljem saab liigse osa maha lõigata. Laiemat salli ma ei soovita teha, sest hiljem jääb kuklaosa liiga jäik ja hakkab ebamugav. Võimalus on muidugi kuklaosa teha kitsam ja ees rippuvad osad laiemad. See on maitseasi.
Seejärel lõikasin paberist šabloonid välja, sest hiljem on nende järgi lihtsam korraga detaile välja lõigata. Kokku siis 6 ketast, suurema läbimõõt on 11 cm ja väiksema 5 cm.
Nagu ka salli alus, võiks ka lille servad olla veidikese lainelised, siis jääb lõpptulemus ilusam, mitte nii range.
Kokku tuleb igast suurusest välja lõigata 13 detaili ehk sallile tuleb siis samapalju lilli.
Lillelehed tuleb suuruse järgi ritta seada ja algabki õmblemine. Välja tuleb jätta kõige pealmine ehk kõige väiksem leheke.
Alguseks piisab kui paar korda läbi pista, et töö ära kinnitada.
Õmblemisel tuleb tööd pisut krookida, et lill kenasti laineline tuleks. Mina "pugesin" nõelaga osade kihtide vahele ja traageldasin lehe krooki. Seda peab ise katsetama.
Järgi jäi kõige väiksem õieleheke. Seda võiks enne õmblemist kokku murda ja siis alles kinnitada.
Südamik jääb siis hästi ilus ja nagu päris.
Kui lisate südamikuks aga pärli nagu ka minu sallil, siis on lihtne ja kuus kihti tuleb korraga kokku õmmelda. Liigselt laines õisiku vahele ei pruugi pärl kenasti jääda.
Kui õisikud on kõik valmis, siis tuleb esmalt alusribad omavahel kokku õmmelda ja paigutada nad alusele. Kes tahab, see võib nööpnõeltega õisikud enne kinniõmblemist kinnitada. Kes ei viitsi, see võib kinnitamist alustada kukla pealt ja järkjärgult lisada kummalegi poole õisikuid.
Õisikute kinnitamine toimub siis väikeste pistete abil. Mina kinnitasin 6-7 kohast. Meeles peab midama aga seda, et salli alumine pool peab jääma kena ning korrektne  - ühtegi niidivedamist ei tohiks paista. Seega liigub nõel koguaeg salli pealiskihi ja lille all. Nagu fotol näha on üksikud niidijäljed näha ja see on ka kõik.

Kui lilled kinnitatud, tuleb kaelas ära mõõdistada, kuhu kohta võiks trukk või haak tulla.
Mina mõtlesin seda salli kanda lihtsalt kontoririiete peal ja siis on hea, kui sall püsib koguaeg kaelas ühes asendis.

 Lapsuke tegi ka ühe lilleõiega salli, see jäi ka vahva. Ehk hiljem jõuan pildi üles riputada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar