Lehed

esmaspäev, 30. september 2013

Kuidas ma Võru sektsiooni renoveerisin


Võru sektsioon oli vanasti igas majapidamises, kel uuemat, kel vanemat marki. See oli nõukaajastu märk.

Mu õel oli juba veidike uuemat tüüpi sektsioon, soetatud 90ndatel aastatel. Iseenesest kenad kapid olid, mis jäid peale õe ärakolimist päranduseks mulle. Korteris said kapid esimese värvikihi peale, sest see pruun värv ei sobinud kohe mitte.

Peale majja kolimist rändasid nad abihoonesse, kilakola kapiks. Nüüd aastaid hiljem kui ikka räägitakse taaskasutusest ja eksponeeritakse pilte kuidas väga koledatest kappidest on võimalik mõningase vaeva eest päris kenasid mööblitükke teha, tekkis mul ka tahtmine proovida kappe restaureerida. Seda enam, et töötoas on iga kinnine mööblitükk, mis varjaks käsitöövarandust, teretulnud.


Alustuseks kraapisin kappide peal oleva värvi ja lakikihi maha. Enne valgeks võõpamist lihvisin liivapaberiga üle, et oleks klaassile. Lisasin ustele liistud. Jalakesed olid ka pärit ühtedelt tugitoolidelt, värvisin need lillaks ja lasin mehel alla kruttida.

Internetist leidsin stencil´i või šabloonpildi, mille paberinoa abil välja lõikasin. Mõnus õhtune nokitsemine.


Siis mõtlesin, et lähen lihtsamat vastupanu teed ja tupsutan värvi stencili peale, nii nagu peab. Kuid ma ei arvestanud ühe asjaoluga - värvi koostisega. Selleks, et teha templitrükki, peab kasutama spestiaalseid värve, mis on tihked ega kipu valguma. Minu lilla värv oli küll hea ja kattis suurepäraselt, kuid oli liiga vedel.


Kapiuks tuli ära puhastada, uuesti üle värvida ja ega muud ei jäänud üle kui harilikuga kontuurid peale kanda ja pintsliga peale maalida.


Kõige lõpetuseks lakkisin veelkord kogu mööbli üle, et oleks vasupidavam ja tolmukindlam. Seejärel said kapiuksed juba käepidemed.


Korrastamisele läks kolm kappi, niipalju oli neid kahjuks mulle sektsioonist alles jäänud.


 

7 kommentaari:

  1. Mida kõike sa küll teha oskad, aina imesta! Väga äge tulemus! Ma tuunisin suvel ühte taburetti ja ka läbi šablooni panin värvi peale... mis oli ka liialt vedel ja valgus kohati laiali.Ja siis sai mul tegemise isu otsa ... selleks korraks :)

    VastaKustuta
  2. See on parim , mida ma nende kappide tuunimise kohta üldse olen näinud! Ja nüüd on mul kahju,et oma 5X2,5 meetrit kappi ära viskasin. Aga väga osav oled, tubli töö, ja ikkagi kuskohast Sa aja võtad, Sul on 48 tunnised ööpäevad ilmselt ja mingi kokkulepe kõigevägevamaga. Janne.

    VastaKustuta
  3. Kallis Janne, ma olen päikesesõber ja suvel teen kõik oma asjad õues. Seda kõike võimaldab OMA aed. Küll ka sina hakkad varsti oma uues kodus igasuguste asjade tegemist nautima. Edu!

    VastaKustuta
  4. Aitäh Ülle ilusate sõnade eest!:)

    VastaKustuta
  5. Fantastiline naine, kõike sa ka oskad! Iial ei ütleks, et see kunagi Võru sektsioon oli!

    VastaKustuta
  6. OMG niiiiiiiiiiiiiii äge :D sa oled lihtsalt nii ägedate ideedega ja annad oma tegemistega ka teistele inspiratsiooni :P

    VastaKustuta