Lehed

esmaspäev, 13. veebruar 2012

Põletamata keraamika glasuurimine

Keraamika viimistlemiseks on mitmeid mooduseid.
Kõige levinum on eelnevalt põletatud keraamika glasuurimine. Teine moodus on äsja valmis voolitud keraamilise eseme kohene glasuurimine. Võib-olla on veel võimalusi, aga kuna olen keraamika alal ikka võhik ehk niisama "mätsija", siis rohkem ma tehnikaid õppinud pole.

Õele, kes on aastaid tegelenud keraamikaga, pakkus huvi just see märgkeraamika tehnikas glasuurimine. Selle võttega saab keraamiline asi paari tunniga küpsetamisvalmis.

Tegin ühel kursusel madala küpsisevaagna. 

Põhja kinnitasin eelnevalt vormis tehtud roosid, mille ümber vedasin puupulgaga leheväädid. Need väädid täitsin õrnalt pintsliga kõige tumedama glasuuriga, märja švammitupsuga hajutasin üle äärte läinud tumepruuni värvi. Seejärel kandsin peale helepruuni värvi ja kõige peale veel valget piimjat värvi. Kõike värve tuli peale kanda suhteliselt paks kiht.

 Selle meetodi abil glasuuri peale kandmisel peab olema õrn, muidu võib märg savi kergesti seguneda värvi sisse. Aga kui see peaks ka juhtuma, siis pole ka hullu, siis jääb keraamiline ese peale põletamist omapärane, kohati sile ja kohati kare.

Lisan veel mõned pildid, kus on näha kuidas jäävad esemed, kus on glasuurimisel kasutatud kahte kontrastglasuuri (tegemist pole märgglasuurimisega).



3 kommentaari:

  1. tere, kirjutate märgglasuurimisest-
    Selle võttega saab keraamiline asi paari tunniga küpsetamisvalmis:)
    Kas tohib paluda natuke täpsustamist?
    Kas sain õigesti aru, et märjale savile kannate glasuuri ja ei lase sel kuivada vaid panetegi märjana ahju põletusse? Kui nii, siis mis temperatuuril ja milline savi ja glasuur(madalkuumus)
    Head!
    Ene, keraamikahuviline :)

    VastaKustuta
  2. Tere! Tegin selle vaagna keraamikaringis, kus juhendajaks oli Rakvere Loovuskeskuse kunstnik Jule Käen-Torm. Mäletan, et me vormisime oma asjad valmis ja kohe hakkasime glasuurima. Kui kaua Jule neid asju kuivatas, seda ma enam ei mäleta. Igatahes töö sai nädalaga valmis ja on siiamaani imekaunis.
    Tal oli endal ka samas tehnikas tehtud töid. See on vahva tehnika, mida väga harva kasutatakse. Ilmselt kardetakse põletusprotsessis töö untsu minemist.

    Tänud huvi tundmast!

    VastaKustuta
  3. Märga savi ei saa ahju panna. Kui teed märgklasuurimist siis lased ikka ära kuivada ja siis ahju.

    VastaKustuta