Lehed

kolmapäev, 2. november 2011

Pildi ülekandmine teisaldusmeediumi abil

Tegelikult tuleb ajas tagasi minna 22. oktoobrisse kui üle Eesti toimusid ehtekojad. Rakveres toimus see Loovuskoolis ja juhendajaks oli Jule Käen-Torm. Tehnika, mida Jule õpetas, on vähekasutatav. Ilmselt sellepärast, et see nõuab palju aega, kannatlikkust ja häid vahendeid.


Tehnikaks oli siis piltide ülekandmine teisaldusmeediumi (transfer medium) abil, hiljem tuli efekti saavutamiseks kasutada vanandamis- ja pragundamislakke.

Et aega kokku hoida, oli osalejatele pildid teisaldsmeediumiga ette valmistatud. Ettevalmistusprotsessi käigus tuleb trükitud kujutis katta teisaldusmeediumi kihiga. Teine kiht lisada üle esimese, tõmmates pintsliga eelneva kihiga ristsuunaliselt. Sedasi kaks-kolm korda. Enne igat uut kihti lasta meediumil kuivada 15-20 minutit. Töö kuivamiseks kulub terve ööpäev. Siis moodustub trükisele kilejas kiht.


Seejärel tuli trükitud pilt parajaks lõigata ja jätta sooja vette likku. Samal ajal võis vajadusel oma ehtetoorikuid ette valmistada.


Vees ligunemine aitab hõlbustada teisalduspildi mahakoorumist.


Paber tuleb hoolikalt kõik maha rullida ja seejärel tuleb "nahk" kuivama jätta.


Nüüd tuleb ette võtta ehtetoorik ja kuivanud pildi tagakülg katta taas teisaldusmeediumiga.


Kleepides peab olema ettevaatlik ja täpne. Kõik õhumullid tuleb välja lükata.


Idee järgi peab töö taas ühe ööpäeva kuivama, kuid me kasutasime kiirendust ehk fööniga kuivatust.


Põhimõtteliselt oli viimistluseta ehtetoorik valmis, kuid tasus ära proovida ka vandandamis- ja pragundamistehnikat. Selleks tuli töö kõigepealt katta vanandamislakiga ja oodata, millal see kuivab "nätskeks".


Seejärel tuli peale kanda pragundamislakki, mis fööniga kuivatades tekitas ehtele praod. Viimase etapina tuli praod antiikvärviga katta ja seejärel puhastada.


Ega minul, kui algajal, sajaprotsendiliselt kõik ei õnnestunud. Aga ega see polnudki eesmärk. Tähtis oli omandada kogemusi.


Tahan kunagi rahulikumas tempos kõik läbi proovida. Vahendeid pakub meil Vunder, kust saab siis kohapeal osta, e-poest tellida või lasta mõne koostööparteri kaudu omale sobivasse kohta tellida.

Infot vahendite kohta:
TEISALDUSMEEDIUM (Transfer Medium)
Kasutada trükitud piltide ülekandmiseks paberilt teistele pindadele. Eriti sobiv poorsetel pindadel. Vee baasil. Vahendid puhastada sooja seebiveega.

VANANDAMISLAKK (Ageing Varnish)
Annab tugeva läikiva õrna kollaka tooniga lõpptulemuse. Aluslakk pragundamistehnikateks. Sobiv akrüülvärvidega maalitud või teisaldusmeediumiga kaetud pindadele. Lahustub lakibensiiniga.

PRAGUNDAMISLAKK (Cracking Varnish)
Loob loomulikke pragusid vanandamislaki pinnal. Lisandina tuleb kasutada ka musta või pruuni antiikvärvi. Sobiv akrüülvärvidega maalitud, siledad pindadel ja trükitud piltide katmiseks. Vee baasil. Vahendid pesta sooja    seebiveega.

PRUUN ja MUST ANTIIKVÄRV
Annab pindadele merevaigutaolise/musta poolläbipaistva läike. Kasutatakse pragude esiletõstmisel. Sobib metallile, puidule ja kõikidele värvitud pindadele (eriti DECO). Lahustub lakibensiiniga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar